FDVpodden

Hva er FDV?

Episode Summary

Vi tar for oss hva FDV egentlig er, hvordan gjennomføre FDV på en effektiv og god måte – og ikke minst skal vi sette fokus på de utfordringene som ligger i fremtidens FDV.

Episode Notes

Gjennom 20 år som programvareleverandør av FDV-systemet FAMAC, har vi i FDVhuset  høstet mye erfaring. Dette ønsker Magnus og Mats så gjerne å formidle til alle dere lyttere – “vi har så mye på hjertet”.

Vi tar for oss hva FDV egentlig er, hvordan gjennomføre FDV på en effektiv og god måte – og ikke minst skal vi sette fokus på de utfordringene som ligger i fremtidens FDV.

Om du har tips eller innspill på tema du ønsker vi skal ta opp i FDVpodden, så setter vi stor pris på om du sender oss en mail til  post@fdvpodden.no.

Besøk oss gjerne på https://www.fdvhuset.no/fdvpodden

Episode Transcription

Magnus: [00:00:09] Velkommen til FTVpodden, en podcast om forvaltning, drift og vedlikehold.

Magnus: [00:00:14] Vi er FDVhuset ved Mats Oshaug og Magnus Steffenson. Ja, da var vi i gang med første FDVpodden.

Mats: [00:00:23] Ja, vi er klare til å dele på en ny plattform rett og slett.

Magnus: [00:00:27] Ja, rett og slett.

Magnus: [00:00:29] Vi kan jo si litt om oss selv først og hvem vi er.

Mats: [00:00:34] Ja, kanskje du kan starte littegrann med din lille historie inn imot FDV-faget, rett og slett.

Magnus: [00:00:41] Ja, det er sånn at vi har jobba med FDV i FDVhuset i tyve år nå, og gjennom tyve år har vi skaffet oss masse erfaring og vi gir ut mange medier som FDVmagasinet og FDVkongressen og nå også podkast for å fortelle litt om FDV-faget, som er fryktelig spennende egentlig. Og det har vi lyst å dele littegranne om, så derfor har eg også tatt litt deg med fordi at du jobber også opp imot det her og har jobbet opp imot kunder, og vært i andre enden og det er det vi skal bruke den podden her litt til å fortelle om hva FDV første og fremst er for noe, jeg opplever mange som ikke vet hva FDV er for noe, det må vi få fortalt. Også må vi fortelle hvordan når vi skal gjøre ting og hvordan vi opplever ting rundt FDV-faget.

Mats: [00:01:30] Ja, da tenker at vi egentlig rett og slett kan begynne med det helt grunnleggende, hva står FDV for?

Magnus: [00:01:37] Ja, FDV står for forvaltning, drift og vedlikehold.

Magnus: [00:01:40] Og vi kan se på det de mange perspektiver, vi kan se på FDV tilbake i tid, hvordan har det vært tidligere? Det kan vi bruke litt tid på å se på. Og så kan vi se på FDV er i dag, hva et FDV-system er for noe, og ikke minst alt det som kommer i framtida. Og se litt frem i tid på hva FDV kommer til å være fremover i tid. Det blir med spennende. FDV står jo for forvaltning, drift og vedlikehold.

Mats: [00:02:06] Ja, skal vi ikke ta oss rett slett bare begynne med å gå litt mere inn på hva de forskjellige bokstavene er for noe, så hvis vi begynner med F'en, som er forvaltning av eiendom.

Mats: [00:02:16] Hva er det vi legger i begrepet forvaltning?

Magnus: [00:02:19] Forvaltning er jo det å forvalte eiendommen på en sånn måte at den gir den verdien den skal gi. En eiendom har mange forskjellige bruksområder av mange forskjellige områder å levere på, og det er det F'en på en måte forteller oss noe om. Mange forbinder forvaltning med penger, og det å styre leiekontrakter og penger og den type ting innenfor forvaltningsbiten.

Mats: [00:02:47] Ja, for det er jo mange administrative ting som skal følges opp, annet enn det faktisk fysiske som er ute på bygget. Det med det som går på stoffkartotek er jo et tema som man kan ta opp etterhvert, du nevnte utleie. Man skal administrere alle disse tingene. Neste punktet på lista i FDV-ordet da er rett og slett drift. Så når man da har kontroll på de administrative tingene innenfor forvaltninga så skal man over på drift, der man skal organisere arbeidsoppgaver, styre innhold, ha kontroll på nøkler og så videre. Kan du ikke si littegranne om hva er det som inneholder driften?

Magnus: [00:03:33] Drift er jo de tradisjonelle driftsoppgavene som kanskje den enkleste delen å forstå seg på i alle fall, det som omhandler å ta vare på bygget, drifte det. Å ha orden på rutiner som man må gjøre for å ivareta bygget. Vi har mange vi skal ivareta på bygget. Vi skal ivareta leietakere. Vi skal ivareta brukerene av bygget. Så det er liksom mange momenter rundt driften da som som er vesentlig. Det går litt på at brannrutiner for eksempel er en del av drifta. Å holde orden på de tingene som man skal holde orden på og som går inn innunder drift, og drift er jo et ord som blir brukt mye om det å tildele pengar for å drifte et byggefelt, ikke sant, og driftsledere, og driftsteknikere, og alle de begrepene som går inn under det, det er de daglige gjøremålene rett og slett som man gjør.

Mats: [00:04:23] For selv på et lite bygg, så er det jo mange oppgaver som gjerne skal følges opp. Mange oppgaver som skal gjennomføres, enten jevnlig eller også det å faktisk klare å ta inn de avvikene og feilene som eventuelt er på bygg, og klare å organisere det, der man kan velge å få det inn både på e-post, post-it-lapper, telefon, SMS.

Mats: [00:04:45] Fire forskjellige avviksinnmeldingmuligheter. Det og klare å organisere dette på et vis som kanskje er veldig relevant for driftsdelen.

Magnus: [00:04:54] Jada, det er jo det som er hverdagen for driften da, som en del av FDV-faget, og det å være en som drifter bygget da, absolutt.

Mats: [00:05:06] Og er det da den siste bokstaven som da er vedlikehold altså, en V, der er det ofte en del verktøy som man har behov for, for å klare å kartlegge status på bygget med tanke på fremtidig vedlikehold. Hvilke verktøy er det man har behov for i verktøykassa si for å klare å organisere dette, utenom på en måte de daglige rutiner som man gjør, hva er det man ha behov for?

Magnus: [00:05:30] Ja, det kunne være det som i dag, så er det jo det her med FDV-systemer som er veldig oppe i dagen, og blir pratet masse om. Altså det å digitalisere det her.

Magnus: [00:05:41] Tradisjonelt sett har det jo vært gjort over alle år med å håndtere det med vanlig dokumentstyring, og lapper, og måter som vi tidligere gjorde ting på som nå etterhvert også byggebransjen etter hvert kommer etterpå, blir digitalisert. Men det er jo typisk å avdekke noe som har behov for vedlikehold, er jo første steget, det andre man gjør er å planlegge litt når man skal bevilge penger, og kostnaden på det. Og så er det jo det å gjennomføre det, og det er jo, altså, vedlikehold er å skifte et vindu som er dårlig. Eller bytte tak som er oppbrukt. Så det det som er vedlikehold. Og i sammensett til FDV-ordet som vi omtaler så masse, og bruker så masse tid på, det er liksom en pakke av hele det her med forvaltning, drift og vedlikehold, som vi har tatt veldig til oss og har lyst til å fortelle mer om, hva de forskjellige delene er. Også er det jo det her med digitaliseringstiden vi er inne i nå, hvor alt skal digitaliseres aller helst, og også det at ting blir smartere og teknologisk smartere som som vi også skal ta litt for oss inn i det her. Fint å da kunne innlede med å fortelle hva FDV faktisk er for noe, og hva menes med det ordet.

Mats: [00:07:08] Ja, for det er jo veldig stor forskjell på de enkle, banale oppgavene som faktisk må løses. Du har på en måte muligheten til å systematisere dokumentasjon din da, som er knytta til FDV på et ekstremt detaljrikt nivå, hvis du ønsker det. Men samtidig så er det også muligheten, det bare det å klare å få kvittert ut at det du har gjennomført brannrutinen for eksempel. Og der nevnte jeg bare et begrep som også dukker opp i forbindelse med FDV, og det er jo det som heter FDV-dokumentasjon. Og når man tenker på det, og gjerne i forbindelse med både byggefasene, men også i driftsfasen, så er det mange som ikke er helt sikker på det, hva er dokumentasjon for noe? Hvorfor skal vi ha FDV-dokumentasjon?

Magnus: [00:07:56] Ja, og det er jo egentlig det som FDV-dokumentasjon er jo litt det som historisk har vært forbundet med FDV. Enda den dag i dag så prater jeg med mange er innen bransjen som tenker at FVD, det er det her tørre, kjedelige dokumentasjon som må være på plass på et bygg, eller på alle bygg, på mange bygg. Når en entreprenør skal levere noe, også så skal det leveres FDV-dokumentasjon sammen med den fysiske leveransen de gjør, og det er noe av vi forbinder med tørt og kjedelig, det er noe som ikke er så gøy å holde på med.

Mats: [00:08:28] Har du noen eksempler på type FDV-dokumentasjon som på en måte skal være med et bygg?

Magnus: [00:08:34]  Ja, altså, en FDV-dokumentasjon, kan kanskje først fortelle hva FDV-dokumentasjon egentlig er for noe.

Magnus: [00:08:40] Det er egentlig å dokumentere, med brukerveiledninger, med tegninger, med rapporter og innmålinger og alt man har behov for, for å kunne dokumentere det som er montert i et bygg. Og det er tradisjonelt forbundet med bruksanvisning, eller brukermanualer, eller det man kan slå opp i for å finne svaret på hvis man får et problem, eller feil. Eller hvem man har kjøpt det fra, alt det her omhandler FDV-dokumentasjon. Og så er det jo da å systematisere det her, og få det på plass sånn at man har det tilgjengelig, for de som har behov for det. Og ikke minst også å stille de rette kravene, å være omforent med hva man har behov for, og hva man har krav på å få, når man kjøper nye ting, sågar et nytt bygg. Hvordan dokumenterer vi det? Hvilken dokumentasjon vi trenger, og hvordan håndterer vi all denne dokumentasjonmengden som er. Et nytt bygg som bygges i dag har enormt med dokumenter. Det samles inn gjennom bindmodeller, eller i andre innsamlingssystemer som gjør at du på en måte skal få det tilgjengelig som kunde, og det er FDV-dokumentasjon. Så veldig mange forbinder ordet FDV med den kjedelige dokumentasjonsjobben som så man må gjøre.

Magnus: [00:10:05] Det opplever fortsatt den dag i dag.

Mats: [00:10:08] Ja, og den dokumentasjonsjobben, den må jo gjøres uansett. Den skal jo samles inn, og det er jo type pålagt i byggeprosjekter, at du skal ha den på plass. Og så er det jo det at det at, hvordan man da velger å få den her overlevert. Og hvilke krav man stiller til dette, det er jo rett og slett informasjon som du har behov for. Når du da går i fra en byggefase, over til en driftsfase. Og det gjelder også dokumentasjon som kommer inn når man for eksempel bytter et  ventilasjonsanlegg, eller bytter andre deler i bygget, og da kommer jo på en måte det begrepet som går videre på det som heter FDV-system, rett og slett. Det å sette i system, og det å ha rett og slett, få oversikt, at man får tilgjengelig den informasjonen som man har behov for når man trenger den, og at man vet hvor man finner den. Utfordringer kan jo bli at man har mange forskjellige måter å gjøre det på, mange forskjellige systemer. Og hva vil da på en måte være være fordelen av å kunne samle dette? For eksempel i en fast struktur som man bruker overalt.

Magnus: [00:11:07] Det er jo litt her vi kommer inn i fra FDVhuset sin side, med erfaringa vår, det går jo på akkurat det som går rundt FDV-system. Vi lager jo et eget FDV-system fra vår side, men det er ikke unikt i så måte, det omhandler egentlig til at vi får de samme resultatene, så FDV-systemer generelt i Norge er i høy klasse. Også har man bare litt justeringer på hvordan man velger å gjøre ting. Og for de som har et FDV-system, så handler det mye om å digitalisere driften og vedlikehold og forvaltning av man gjør, på byggesett. Og så handler det om å være omforent på de forskjellige byggene, hvordan man skal gjøre det. Og da hjelper et sånt FDV-system deg, til å systematisere dokumentasjon, driftsrutiner, forvaltningsrutiner, og det å ha orden på de tingene man skal ha. I Norge har vi 4,2 millioner bygg stående rundt omkring i landet, og de treng egentlig de samme tingene uavhengig hva bygget inneholder. Og det kan vi styre gjennom et sånt type FDV-system. Då har man det digitalt, man går med det i lomma når man er på bygget og gjør en jobb, og har oversikt over de tingene man skal ha oversikt over, igjennom et FDV-system.

Mats: [00:12:28] Men det med digitalisering av FDV-systemet, det kan jo virke litt skummelt at alle dokumentene våre skal opp i en sky, og ligge tilgjengelig for mange personer, og på en måte, selv om du styrer rolle til hvem har det tilgjengelig, så er det jo likevel den trygghet man kanskje har det med å legge det i en perm, hva er fordelen da med å få det opp i skyen, og gjøre det tilgjengelig til fleire?

Magnus: [00:12:50] Jeg tror den redselen er i ferd med å gi slipp.

Magnus: [00:12:54] Tida går, verden digitaliserer seg, nå har vi alt i skyen sånn at der er det bare byggebransjen som har hengt littegranne etter, og er på tur og kommer med full fart inn å digitalisere. Så dette med sky, og det å levere fra seg ting og ikke ha kontroll på det, å ikke på pulten og sånt, den tida er i ferd med å gå over. Rett og slett. Så nå vil vi ha det digitalt, og vi vil ha det tilgjengelig der vi er. Og å ha behov for å slå opp i et dokument, så skal jeg kunne gjøre det hvor jeg måtte ønske å gjøre. Så det andre går litt på FDV-systemer generelt som som seiler opp og tilpasser seg veldig måten byggene blir driftet  på. Spesielt i Norge hvor man har myndigheter som henger over oss, og sågar går og stenger bygget dersom der er for masse avvik, og det har vi svært lite av i Norge. Og det er masse for det at vi systematiserer og kan dokumentere alt det vi gjør. Å få digitalisert både branntegninger og rutiner, og alt det som branntilsynet har behov før, og el-tilsynet, og øvrige tilsyn som kommer på besøk til oss. Så da har du et system som hjelper deg med det og kan dokumentere ikke bare at du har tenkt å gjøre det, men at du faktisk har gjort det. Det er en vesentlig forbedring med digitalisering.

Mats: [00:14:22] Det må jo være deilig og kunne rett og slett bare trykke nesten på print ut i fra et system som har satt branndokumentasjonen i system, rett og slett, sånn at man slipper å være redd for at det brannvesen skal komme, at tilsynet skal komme og se hva er det du gjør av rutiner, mens du vet at du bare har det på stell og ting går automatisk.

Magnus: [00:14:42] Ja da har du jo kjent på kroppen sjøl også med å være byggdrifter selv, og har kjent på hvor mange timer man bruker på å leite, og hvor mange timer man bruker for å finne ut av ting, og ikke minst når det kommer til eksamen, og du skal bevise det du har gjort. Så er det fint å og kan samle det en plass, og å vise det derifra.

Mats: [00:15:03] Det er helt klart det at måtte kunne gjøre denne informasjonen tilgjengelig er jo helt gull. Så har vi på en måte den videre utviklingen så kommer nå da med og gjøre enda mer informasjon tilgjengelig. Det vil si informasjon som man henter i fra sensorikk, utvikling, og så videre. Hvordan skal vi på en måte klare å tilpass dette FDV-arbeidet, i forhold til all den sensorikken og informasjon som vi på en måte henter inn. Det ene er jo på en måte de tingene som faktisk må ha på plass, men alt det andre vi kan utnytte da rett og slett av informasjon som kommer inn i et FDV-system.

Magnus: [00:15:41] Ja, det er jo litt av framtida, sant. Historisk så har FDV-system vært veldig sånn veldig enkelt oppbygd med å gjøre ting med å putte ting inn, og då får du ting ut. Og så kommer byggebransjen som er veldig etter med å bli digitalisert, og kommer også etter i forhold til det som går på smarte bygg, som begynner å bli et veldig omstridt og utbredt begrep i byggebransjen. Byggene i dag, som bygges i dag, blir smartere og smartere, der det mer og mer teknologi, mer og mer sensorer, mer og mer som kan prate ut av bygget for å fortelle tilstanden og helsen på bygget. Og det er jo den dreiningen vi har sett de siste fem åra da. Jeg har vært så heldig å fått jobba både på utviklingsdelen og på markedsdelen, og å få prøvd å knytta det her sammen, og det er utfordrande for oss. Men det er ikke minst utfordrende, det å være byggeier i dag. Å skal ta for seg alle de nye smarte løsningene som man blir servert, og alle fristelsene som man blir servert, hvordan man skal håndtere det. Og det er jo litt av det vi ønsker å få frem også, med denne podkasten, for der er det så mange ting som kommer til å skje. Det har skjedd masse de siste årene, og vi tror ikke at denne utvikling stopper med Internet of Things, å putte ting i skyen. Det blir bare mer og mer av, så då må vi ha en sunn og god tilnærming til det her, og det ønsker vi å bidra med, å hjelpes litt til. For vi ser hvor mange byggeiere som slit med det her, og ser hvor utfordrende det er å ta for seg alle de her nye, geniale duppedingsene som kommer flytende hver eneste dag.

Mats: [00:17:30] Det er klart at da blir det spennende det med tanke på, det å klare å ta med seg alle som er med og drifte et bygg. Både den generasjonen som egentlig er glad i utkryssningsskjemaer og syns det fungerer bra, og det har fungert bra i alle år. Samtidig som det kommer nye personer inn i byggforvaltningen som gjerne etterstreber det å benytte seg av de hjelpemidlene som der er tenkt at sensorene, og andre typer hjelpemidler skal bidra til.

Mats: [00:18:00] Og hvordan skal vi da måtte da klare å sørge for at vi får med oss alle på dette?

Magnus: [00:18:04] Ja, det er jo det skiftet som vi ser det, da. Vi må ikke tenke at datamaskiner og sensorer skal erstatte mennesket. Det kommer ikke til å skje. Det må fortsatt være noen som som gjør den fysiske jobben på bygget med å smøre, med å vaske og med å gjøre alle de tingene som skal gjøres. Men vi kan få hjelp fra bygget til å si noe om når og hvordan vi skal gjøre det. Og så er det da å ivareta både de byggene og også de brukerene som ikke er digitaliseringklar enda. For det er enda i dag veldig mange. Samtidig må ivareta oppkommende generasjoner av byggdriftere som i dag tar fagbrev og utdanner seg som byggdrifter, og som kommer inn med forventning av at ting skal være digitalt. Og ting skal være smart. For den er den oppvoksende generasjon. Så vi er i skillet her mellom de byggene og de folka som ikke vil, og de som bare forvente at det skal være sånn. Og så er det mange bygg i Norge vi ikke kommer til å få smart. En gammel lagerhall som står en eller annen plass har vi ikke lyst å bruke penger på å få smart. Så det handler om å ta det her skifte, og ta imot det med åpne armer. Men, med sunne og skeptisk øyne.

Mats: [00:19:24] Veldig bra. Det handler jo om som du sier at vi skal ta vare på alle typer bygg, og hvis vi da klarer å finne en felles plattform for å gjøre dette på, så man klarer å holde oversikt og kontroll, samtidig få ut den informasjon som man har bruk for.

Mats: [00:19:37] Så er man kommet langt, egentlig.

Magnus: [00:19:39] Ja, det er i hvert fall det vi håper på. Og det her skal vi jo snakke om i mange episoder fremover. Både mer om forvaltning, mer om drift, og mer om vedlikehold, og ikke minst smarte ting. Vi skal også få høre mer om hvilke smarte ting som kommer, og hvordan Internet of Things og hvordan API'er fungerer og hvordan vi kan koble oss på verden, på en enkel og grei måte, men samtidig en sikker og trygg måte. Det skal vi gjøre mer av etterhvert.

Mats: [00:20:09] Og så skal vi også så ta for oss de helt enkle tingene som går på hvordan drive god utleie, hvordan drive med godt renhold, hvordan sørge for at ting faktisk blir dokumentert og bli fulgt opp.

Magnus: [00:20:20] Ja, det gjør det.

Mats: [00:20:22] Da begynner vi å nærme oss slutten her, rett og slett. Vi har fått en liten innføring i hva FDV er for noe. Hva det står for, og både inneholdet både med hva dokumentasjonen er, og det å sette det i et system. Så nå er det vel egentlig bare å glede seg til de episodene som kommer.

Mats: [00:20:40] Det blir veldig spennende.

Magnus: [00:20:42] Ja, så håper jeg at vi har funnet oss et medie vi kan nå ut på og fortelle om FDV-faget, både hva som har vært, og ikke minst alt som kommer.

Magnus: [00:20:52] Og skulle du ha noen innspill eller noe som vi kan ta opp og prate om i podkasten vår, så kan du sende en e-post til post@fdvpodden.no.

Magnus: [00:21:03] Og inntil da, på gjenhør!